Logo Eponaquest by Linda Kohanov

Medicine Horse Academy

Voorheen De Kracht van de Kudde

Eponaquest opleiding tot coach/trainer/therapeut ervaringsgericht leren met paarden

Voor coaches en groepstrainers ervaringsgericht leren met paarden met actieve praktijk

De leider gaat voorop, wijst de weg, neemt anderen mee op inspiratie

Een klant die duidelijk in haar element is in de rol van Leider. Deze zelfde klant kan echter moeite hebben om grenzen aan te geven en effectief te delegeren.

 • Focus jij als trainer-coach met paarden op leiderschap en teamsamenwerking?
 • Zoek je een trainingsmodel dat gebaseerd is op de natuurlijke kudde-intelligentie van paarden?
 • Wil je een impactvolle ervaringsgerichte training met paarden neerzetten waarin deelnemers in korte tijd veel inzicht krijgen over hun functioneren als leider en team?

Doe dan mee aan is deze intensieve “Train the Trainer” 2-daagse!

In haar internationale bestseller “De Vijf Rollen van een Meesterherder” beschrijft Linda Kohanov vijf natuurlijke rollen die  nomadische herdersstammen inzetten om hun vee over grote afstanden te leiden zonder de voordelen van hekken en touwen. Deze rollen zijn de Dominante, de Leider, de Verzorger, de Wachter, en de Jager.

Deze rollen zien we direct terug in het natuurlijke kuddegedrag van de grote zoogdieren waarmee de levens van deze nomaden nauw verweven zijn. Mensen zijn van nature ook groepsdieren. Even sterk als kuddedieren, hebben wij het vermogen om deze rollen in te zetten, om gezamenlijke inspanningen goed te laten verlopen..

Evenwicht in je persoonlijke leiderschap

Deze (in modern leiderschap vaak vergeten) kennis is gebaseerd op het gegeven dat in vee- en paardenkuddes, de echte kuddeleiders meestal in het midden staan van de groep, een duidelijke impact hebben op het groepsproces zonder daarbij dwang of machtsmisbruik in te zetten. Het zijn niet de dominante, maar juist de rustigere ervaren karakters die de kudde veilig op de juiste koers houden, naar de volgende waterbron of weide.

We hebben allemaal een voorkeursrol, de rol waarin we ons het prettigst voelen. Dit is ons talent, maar als de andere rollen niet ingezet worden, kan dit juist een valkuil worden. De leercurve bestaat eruit om de andere vier rollen, die minder sterk in onze voorkeursgedragingen terug te zien zijn, leren in te zetten daar waar het nodig is. Onbalansen zoals machtsmisbruik of het onvermogen knopen door te hakken daar waar nodig, ontstaan in groepen waar slechts één of twee van deze vijf rollen de ruimte krijgt, en de anderen niet genoeg ingezet worden.

In gezonde, natuurlijke groepen is er sprake van een organische samenwerking, gebaseerd op de verdeling van taken op basis van talenten. Waar rangorde sporadisch benadrukt moet worden om duidelijkheid en kaders te scheppen, ligt de nadruk in een functionele groep op samenwerking met optimale ruimte voor individueel talent.

Ervaringsgericht Leren

Deze vijf rollen zijn heel duidelijk te zien in paardengedrag. Vanuit het observeren van paarden en het doen van ervaringsgerichte oefeningen met paarden, wordt de kracht en uitdaging binnen een team snel inzichtelijk. Doordat paarden leven in het moment, laten ze ook direct zien of een aanpassing die wordt gemaakt, effectief is.

Zo komt een team al oefenend bij meer effectieve manieren van samenwerken waarin een duidelijke parallel te trekken is met de dagelijkse realiteit. De ervaringsgerichte basis van de training, zorgt voor een gedeeld referentiekader. Het geeft het team een praktisch aanknopingspunt voor de nodige communicatie rond het “hoe” van de samenwerking.

.

De verzorgende rol maakt verbinding om samenwerking te versterken

We kunnen geen effectieve leider zijn zonder het verbindende vermogen van de verzorgende rol. Daarbij is het vermogen om goed grenzen aan te geven van de Dominante rol echter onontbeerlijk. Foto (c) Sarah Wong www.soulfowers.nl

 

Wat komt aan bod in deze training:

 • Wat is de kracht en de valkuil van elke rol.
 • Hoe presenteer je het Meesterherder model kort en krachtig
 • Het afnemen en interpreteren van de Meesterherder zelftest voor individuen en teams (werken met de zelftest is overigens optioneel, en geen vereiste om een effectieve training op te zetten rond dit model)
 • Het integreren van het model in leiderschapsontwikkeling, teambuilding en verandertrajecten
 • Oefeningen die je kunt inzetten om de rollen te trainen en inzichtelijk te maken
 • Het opbouwen van een kort of langer coaching- of trainingstraject met paarden rond de vijf rollen

Je ondergaat tijdens deze dag natuurlijk zelf ervaringsgerichte oefeningen om inzicht te krijgen in je eigen leiderschap volgens de Vijf Rollen van een Meesterherder.

.

VOOR WIE?

Vanuit de dominante rol wijk je niet voor indringers.

Merrie Raya combineert hier drie rollen in haar interactie met een trekker die een zandophoging aan het maken is. Ze is nieuwsgierig op de vreemde bezoeker afgegaan (Leider) onderzoekt wat die aan het doen is (Wachter) terwijl ze ook niet wijkt voor dat grote lawaaiige ding in ‘haar’ paddock’ (Dominant)

Dit is een intensieve training bestaand uit een digitale achtergrondpresentatie, en 2 dagen praktijkoefeningen, voor trainers met ervaring in het trainen van groepen/teams.

Aan deze training kunnen niet meer dan 8 personen meedoen om zoveel mogelijk maatwerk te leveren voor jouw praktijk.

Na deze training kun je direct korte en langere trainingen geven die gebaseerd zijn op het Meesterherder model. Je krijgt ook trainingsmaterialen waaronder een samenvatting van het model, geschikte afbeeldingen en presentatietips die je kunt personaliseren voor je eigen praktijk.

Instructeur: Josselien Janssens, Advanced Eponaquest Instructor, Master Herder Instructor, opgeleid door Linda Kohanov

De training bestaat uit een Zoom-presentatie van 1.5 uur over de basis en achtergrond van het Meesterherder-model en 2 dagen training.

Adres: Stal ‘t Lage Veld, Lage Veldweg 18a,  6741JL Lunteren
Kosten: € 895,- ex. btw. per persoon

.
Aan het eind ontvang je een certificaat van afronding.

Wie is Josselien Janssens?

Josselien Janssens en Raya du Mont d'EtangesNa bijna 20 jaar gewerkt te hebben als team- en procesleider in een internationale organisatie, koos Josselien in 2011 “de weg van het paard”.

Ze volgde de opleiding tot trainer/coach ervaringsgericht leren met paarden bij Linda Kohanov in Arizona, en startte haar training en coaching praktijk met focus op

Josselien heeft in de afgelopen jaren leiders en teams van een keur aan verschillende organisaties getraind met behulp van de natuurlijke wijsheid van de paardenkudde. Van internationale overheidsdelegaties, bekende technische bedrijven, universiteiten en banken tot besturen van kleine stichtingen: natuurlijk leiderschap volgens de de paardenkudde biedt relevante inzichten voor elke vorm van samenwerking.

Sinds 2014 organiseert ze de Nederlandse opleiding ervaringsgericht leren met paarden volgens de Eponquest methode voor trainers, coaches en therapeuten. Ze heeft meerdere malen bezoeken van Linda aan Nederland georganiseerd en is co-facilitator van diens internationale verdiepingsopleiding voor Meesterherder-instructeurs en diverse van haar workshops.

Josselien heeft 2 paarden: Raya, een Mérèns merrie (Pyrenees bergpaard); en ‘Alfayiz’ Krystl Gucci, een internationaal bekroonde Arabische fokhengst. Ze werkt tevens graag met de paarden op verschillende trainingslocaties.

.

Data en Inschrijfformulier  Factuuradres:
  Algemene voorwaarden & Privacyverklaring:

  Lees hier de algemene voorwaarden

  Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord

  Wij beschermen je gegevens goed: Lees hier onze privacyverklaring

  Hou mij via email op de hoogte van activiteiten