Logo Eponaquest by Linda Kohanov

Medicine Horse Academy

Voorheen De Kracht van de Kudde

Eponaquest opleiding tot coach/trainer/therapeut ervaringsgericht leren met paarden

Boek: De Vijf Rollen van een Meesterherder

Het boek ‘De Vijf Rollen van een Meesterherder’, het nieuwe boek van Linda Kohanov is nu ook in het Nederlands verkrijgbaar.

In een compact, krachtig betoog van 200 pagina’s zet ze de realiteiten van leiderschap in onze moderne tijd, naast inzichten en wijsheid van eeuwenoude en nog steeds levende herdersculturen.

Linda Kohanov onderscheidt vijf natuurlijke rollen die deze nomadische ‘Meesterherders’ inzetten om hun vee over grote afstanden te leiden zonder de voordelen van hekken en touwen: de Dominante, de Leider, de Verzorger/Metgezel, de Wachter, en het Roofdier.

Het is geen toeval dat we deze rollen direct terugzien in het natuurlijke gedrag van de kuddes grote zoogdieren waarmee hun levens nauw verweven zijn.

Vergeten kennis

Deze (in modern leiderschap vaak vergeten) kennis is gebaseerd op het gegeven dat in vee- en paardenkuddes, echte kuddeleiders meestal andere individuen zijn dan de meest in het oog springende dominante figuur.

Waar wij geneigd zijn te denken in rigide leiderschapspiramides, is er in gezonde, natuurlijke groepen eerder sprake van een organische samenwerking, gebaseerd op de verdeling van taken tussen meerdere geschikte leiders. Er is minstens evenveel nadruk op samenwerking dan op onderlinge rangorde.

De coördinatie en solidariteit worden daarbij steeds versterkt door vriendschappelijke, verzorgende en bewakende/observerende activiteiten.

Evenwicht in je persoonlijke leiderschap

De vergelijking met leiderschap in moderne organisaties en families ligt voor de hand! Het simpele, natuurlijke leiderschapsmodel dat uit Kohanov’s conclusies ontstaat, geeft ons de sleutel tot het overwinnen van de grootste sociale uitdagingen van onze moderne samenleving.

Knelpunten op het gebied van werk en relaties worden praktisch overbrugbaar, wanneer we deze vijf rollen in evenwicht leren gebruiken en daarbij de roofdierrol spaarzaam en empathisch leren gebruiken.

Het boek bevat een professionele zelftest om het evenwicht tussen jouw gebruik van deze rollen te meten en te helpen herstellen in je persoonlijke leiderschap. Een aanrader voor iedereen die inzicht wil in de complexe uitdagingen van leiderschap, samenwerking en relaties.

Reacties over het boek:

Josselien Janssens, eindredacteur van de Nederlandse vertaling, coördinator van de Nederlandse Eponaquest & Medicine Horse Way opleiding: “Dit is verreweg het beste boek over leiderschap dat ik tot nu toe heb gelezen. Ik kan me nu al mijn leven zonder de vijf rollen niet meer voorstellen! De zelftest bracht me een verrassing: waar ik dacht best dominant te zijn, blijk ik vooral de leidende en verzorgende rol te benadrukken. Dit inzicht helpt me de andere rollen bewuster in te zetten waar ze nodig zijn.”

Judith van Heerde, bedrijfsmaatschappelijk werker, bedrijfscoach, Medicine Horse Way trainee, mede-vertaler: “De balans tussen de rollen en de keuzes die je hierin hebt zijn voor mij leidraad in het kijken naar samenwerking geworden. Dit boek geeft duidelijk weer wat er nodig is om een team goed te laten draaien. Ongeacht over welk team het gaat. Ongeacht welke positie je formeel in dit team hebt. Daarnaast merk ik dat het goed te gebruiken is voor zelfreflectie. Welk goed gesprek mag ik eens even met mezelf gaan voeren:)”

Barbara Beek, Heartmath coach, Medicine Horse Way Trainee, mede-vertaler “Dit boek is compact, maar met een grootse inhoud! Mijn belangrijkste inzicht: met de blik naar de toekomst gericht, ligt in het verleden begrijpen onze kracht. Alles mag een beetje minder, een beetje kleiner… terug naar ons authentieke bestaan… wat meer liefde en compassie voor wat er altijd is en blijft. De, en onze, natuur. Onderschat de kracht van ocytocine niet!”

Imelda de Smet, Eponaquest Instructeur (POH), mede-vertaler “Allereerst werd ik aangetrokken door de titel, omdat die voor alle mensen, culturen en leeftijden geldt! Daarnaast kan je na zelfonderzoek echt aan het werk gaan met de scenario’s en dat is pas het echte werk! Mijn belangrijkste inzicht is dat we steeds -als we met paarden, mensen (en/of kinderen) werken- blijven openstaan voor die vijf rollen. Groeien naar niet alleen intelligent maar ook sociaal leiderschap is een diepgaande opdracht.”

Linda Polak, natuurlijk paardentrainer, Chris Irwin instructeur (dubbel goud), Medicine Horse Way Trainee, mede-vertaler
“Linda Kohanov vertelt zo helder en krachtig over authentiek leiderschap en het belang van deze vijf rollen, dat je je afvraagt waarom niemand hier eerder op is gekomen! Dit boek heeft mijn kijk op leiderschap totaal veranderd. Voorheen dacht ik met velen dat er in de paardenkudde maar één leider was, namelijk die grote mooie hengst, waar later de ervaren merrie die voorop loopt nog bijkwam. Ik kreeg steeds meer aanwijzingen van de paarden zelf dat dat niet helemaal klopte. Nu ik de vijf rollen ken, herken ik ze niet alleen bij mijn eigen kudde, maar kan ik ze bewuster toepassen in de omgang met mensen.”

Boeklancering

Linda Kohanov met paard Camelia tijdens haar bezoek aan Nederland en België in augustus 2014

Er was een feestelijke boeklancering in Terschuur. De Nederlandse Eponaquest instructeurs en vertalers van het boek gaven een demonstratie met paarden over de vijf rollen. Linda Kohanov was zelf tijdens het evenement via internetverbinding vanuit Arizona  aanwezig om haar boek kort toe te lichten en vragen van aanwezigen te beantwoorden. Ze kondigde aan in de zomer van 2018 naar Nederland te komen.