Logo Eponaquest by Linda Kohanov

Medicine Horse Academy

Voorheen De Kracht van de Kudde

Eponaquest opleiding tot coach/trainer/therapeut ervaringsgericht leren met paarden

Level 1 Certificaatopleiding

Eponaquest Coach – Ervaringsgericht Leren met Paarden

Na de Basismodule volgt de Level 1 module van de opleiding. Het doel van Level 1 is om je te bekwamen in zowel de theorie en achtergronden, als de praktijkuitvoering rond de oefeningen die je in de Basismodule voorbij hebt zien komen. Met het Level 1 Certificaat op zak kun je direct professioneel aan de slag in je eigen praktijk met een compleet basispakket van coachinginstrumenten en oefeningen.

Deze module bestaat uit een combinatie van digitale praktijklessen via Zoom, en oefenblokken op locatie van in totaal 9 dagen. Deze zijn opgedeeld in 4 online theorielesdagen (live sessies via Zoom verdeeld over meerdere blokken met pauzes er tussen), en 5 dagen praktijkles.

De theorielessen zijn heel interactief ingericht. Na elk stuk theorie uitleg, werk je samen met je medestudenten verschillende opdrachten uit met voorbeelden uit je eigen achtergrond, die daarna in de groep besproken worden. De theorie beslaat o.a. basisprincipes voor het waarborgen van effectiviteit, professionaliteit en veiligheid in coaching- of therapiesessies met paarden en hoe je omgaat met diverse uitdagingen in de wisselwerking tussen jouzelf, het paard en de coachee.

We behandelen de structuur van een goede coachingsessie, de opbouw van de coachinginstrumenten. Je gaat aan de slag met het definiëren van je eigen voorbeelden om de Eponaquest instrumenten aan clienten uit te leggen, en je oefent in de praktijk met elkaar en met paarden om de structuur en opbouw van de oefeningen toe te passen.

Daarnaast staan we stil bij diverse praktische zaken die nodig zijn voor het voeren van een professionele coachpraktijk met paarden, zoals: paardenwelzijn in de coach- en therapiepraktijk; de voorbeeldrol die je als professional hebt in het omgaan met, en verzorgen van paarden en diverse uitdagingen daarin; juridische aspecten rond het werken met paarden en ‘paardenlocaties’; verzekeringen; privacywetgeving, en staan we stil bij marketing en netwerken om je praktijk van de grond te krijgen.

Tijdens de praktijkdagen op locatie doorloop je stap voor stap alle basisoefeningen met paarden die horen bij het Level 1 pakket, waarbij je elkaar coacht onder supervisie van het opleidingsteam. In de praktijkdagen sta je zelf dus afwisselend in de rol van coach en coachee en gaat je eigen persoonlijke ontwikkeling dus ook volop door, zowel rond het leerproces van professioneel coachen, als rond de inzichten die je krijgt uit de oefeningen die je ondergaat in de rol van coachee. Er is veel ruimte voor je eigen leerproces, je oefent met maximaal 4 studenten per instructeur.

Certificeringsopdracht:

Na deze opleidingsdagen ga je zelfstandig op je eigen coachlocatie aan de slag met drie “oefencliënten” die je een coaching traject aanbiedt. De rapportages over deze sessies lever je in voor supervisie. We letten daarbij op 3 punten die evenveel gewicht hebben in het toekennen van het certificaat:

  1. De coachbaarheid van de coach: ben je in staat steeds je eigen medicijn te  nemen?
  2. Begrip en toepassing van de Eponaquest basisprincipes voor goede coaching en begeleiding
  3. Paardvriendelijk en veilig omgaan met paarden

Je krijgt het certificaat als je duidelijk aantoont inzicht te hebben in je eigen doorlopende leercurve in dit werk, een goed basisbegrip hebt van de principes van effectieve professionele coaching en de rol van de coach, en voldoende inzicht hebt in veilig en paardvriendelijk omgaan met paarden en jouw eigen uitdagingen daarin. We streven niet naar perfecte uitvoering, maar naar een diepgaand begrip van je eigen uitdagingen en je bereidheid daarmee continu aan de slag te blijven, op alle drie de punten.

Na het succesvol afronden van de Level 1 supervisieopdracht, ontvang je het Eponaquest Coachcertificaat waarmee je aan de slag kunt.

Ervaring met paarden is nodig om toegelaten te worden in Level 1

Het hebben van goede basiskennis, en het equivalent van minstens 2 jaar regelmatige (minstens wekelijkse) praktijkervaring in het omgaan met, en verzorgen van paarden, is nodig voor het volgen van deze opleiding.

Je hoeft niet paard te kunnen rijden, maar het is wel een pre om veel tijd met paarden te hebben doorgebracht en hun natuurlijke gedrag vaak en veel te observeren. Je moet o.a. zonder hulp een paard kunnen halsteren, hoeven kunnen uitkrabben en een paard op een veilige en paardvriendelijke manier uit een kudde kunnen halen en leiden. Je moet ook een paard dat onrustig is, kunnen leiden en kunnen kalmeren. Het is immers als coach jouw verantwoordelijkheid dat zowel je client als het paard waarmee je werkt, veilig blijven.

In het intakegesprek bespreken we jouw niveau van paardenervaring om in te schatten of er mogelijk aanvullende training nodig is, voordat je zelfstandig als paardenprofessional aan de slag kunt.

Het is echter niet nodig om eigen paarden en/of een eigen paardenlocatie te hebben om als zelfstandig ondernemer te coachen met paarden. Wel heb je voor de praktijkopdracht een locatie nodig die voldoet aan een aantal professionele veiligheidseisen, waar paarden zijn, waarmee je kunt coachen. Hier komen we uitgebreid op terug in de opleiding.

Kosten:

De kosten van de Eponaquest Level 1 Module zijn €3.800,- EUR (ex. btw in geval je de btw kunt aftrekken). Betaling in gedeeltes is mogelijk.

 

Eerstvolgende data:

Let op: De voertaal van sommige aangekondigde modules is Engels en Duits. Er zijn echter altijd NL instructeurs bij betrokken en NL vertalingen beschikbaar. De eerstvolgende Nederlandstalige Level 1 module staat op het programma voor het voorjaar van 2025. De data worden voor september bevestigd.

Voorjaar 2024 – module met Duits en Engels als voertaal, (NL vertalingen beschikbaar)

  • Vrijdag 21 – zondag 23 juni – online-lesdagen
  • Woensdag 26-zondag 30 juni, praktijkblok (in Gassel, NL)
  • Zaterdag 6 juli – online lesdag

Najaar 2024 – module met Duits en Engels als voertaal, (NL vertalingen beschikbaar)

  • Vrijdag 1 – zondag 3 november – online-lesdagen
  • Woensdag 6-zondag 10 november, praktijkblok (in Gassel, NL)
  • Zaterdag 17 november – online lesdag

 

Meer weten?

Wil je kennis maken met de Eponaquest aanpak voor leiderschap en persoonlijke ontwikkeling? Heb je interesse in de Eponaquest opleiding tot coach met paarden?

Boek een gratis digitaal introductiegesprek, of doe mee aan een introductiemiddag.