Logo Eponaquest by Linda Kohanov

Medicine Horse Academy

Voorheen De Kracht van de Kudde

Eponaquest opleiding tot coach/trainer/therapeut ervaringsgericht leren met paarden

Oktober 2014 – Adembenemende zonsondergang, de avond voor de start van het eerste Nederlandse Nature of Wisdom (NOW) programma, in Haarle, Overijssel. (c) Josselien Janssens

Zoals veel mensen heb ik sinds jong bijzondere dingen meegemaakt met paarden die me mijn hele leven zijn bijgebleven. Paarden hebben mijn leven op verschillende manieren beïnvloed, in ervaringen die zich niet gemakkelijk in woorden laten beschrijven.

Blog door Josselien Janssens, Advanced Eponaquest Instructeur

Tot 2008 had ik nog nooit een boek gelezen dat voor mij de essentie weergaf van de de band tussen mens en paard. Dat jaar kreeg ik Ruiter tussen twee werelden, Linda Kohanov’s 2e boek, voor mijn verjaardag.

Voor het eerst las ik dat anderen vergelijkbare ervaringen hadden. Het lezen van dit boek veranderde mijn leven: ik besefte dat ik al sinds mijn vroege jeugd onderweg was op “De Weg van het Paard” (één van Linda’s andere titels).

Nature of Wisdom

In 2010 deed ik mee aan het eerste Europese Nature of Wisdom (NOW) programma, dat gegeven werd in omgeving Stuttgart, door Carol Roush, senior faculteitslid in de Eponaquest opleiding van Linda Kohanov.

Eindelijk vond ik aansluiting bij mensen die het bewustzijn van paarden op dezelfde manier ervoeren als ik, en die ze niet zagen als gebruiksvoorwerp of ‘dommer’ dan de mens. En daar niet zweverig over deden, maar het onderbouwden met de nieuwste inzichten over hoe onze psyche en ons emotionele informatiesysteem werkt.

Tijdens dat persoonlijke transformatieprogramma was ik in staat met behulp van paarden een jarenlange blokkade van overlevingspatronen te doorbreken. Er ging een nieuwe wereld voor me open: die van het kunnen inzetten van mijn volle potentieel!

Als je een droom hebt, weet je op een dag dat het NU tijd is om ervoor te gaan. Als je dan je innerlijke kompas vertrouwt en de moed verzamelt de eerste stap te zetten, dan kan niets je  meer tegenhouden in het verwezenlijken ervan. Die weg is niet altijd makkelijk maar wijst zich vanzelf.

Diep onder de indruk van de positieve impact van de Eponaquest aanpak voor ervaringsgericht leren met paarden op mijn eigen leven, reisde ik het voorjaar van 2011 af naar Arizona om de rest van de Eponaquest opleiding bij Linda Kohanov te volgen.

Hoe ik uiteindelijk in staat was om deze opleiding in Arizona te gaan volgen en wat dit werk en de paarden voor mij persoonlijk betekend heeft, is natuurlijk een veel langer verhaal. Het was in ieder geval beslist NIET zo dat ik gewoon maar even mijn oude carrière als procescoördinator en teamleider in een internationale organisatie opzij zette, de opleiding boekte en een vliegticket kocht om paardencoach te gaan worden!

Intense jaren

Vanaf het afronden van de opleiding volgde er 3 intense jaren waarin ik mijn eerste workshops gaf, individuele klanten coachte, en ervaringsgerichte leiderschaps- en teambuilding trainingen met paarden gaf.

Ik bouwde een goede relatie met Linda Kohanov en haar team op, en in 2014 coördineerde ik eerste bezoek van Linda aan Nederland. Dit bezoek resulteerde in genoeg interesse in de opleiding dat we deze (na Engeland, Duitsland en Frankrijk) ook in Nederland van start konden laten gaan.

De kracht van het NuLeestip

Eén van de boeken op de leeslijst van de opleiding was ‘De kracht van het Nu’ door Eckhart Tolle, een van de belangrijkste spirituele transformatiedenkers en sprekers van de afgelopen twee decennia. In het boek laat hij zien hoe beperkende overtuigingen ons leven bepalen. Zijn belangrijkste boodschap is dat je ze kunt doorbreken door te beseffen dat jij je gedachten niet bént.

Sage

Mijn wens om daar een rol in te spelen ontstond al op het moment dat ik op een van mijn laatste opleidingsdagen in 2011, in de woestijn van Arizona, een coachingsessie met ruin Sage van Linda onderging.

Hij liet me zien hoe ik op een speelse manier dingen voor elkaar kon krijgen – en dat het tijd was om de zware thema’s achter me te laten en wat vrijer door het leven te gaan.

Sage kun je zowel vertalen als ‘Wijze’ en als ‘Salie’: een geneeskrachtig kruid waarvan de Romeinen en Grieken al wisten dat het voedsel lichter verteerbaar maakt!

Vanaf dat moment was ik vastbesloten om de bevrijding van het leren omgaan met mijn emoties als informatiebron, zoals een paard dat doet, in plaats van er door opgeslokt te worden en in kringetjes rond te blijven draaien, met zoveel mogelijk mensen te delen.

Graag tot ziens!

Josselien Janssens
Advanced Eponaquest Instructor
Medicine Horse Way Master Instructor
Ervaringsgericht Leren met Paarden

Wil je meer weten over het NOW programma, de rest van de opleiding in Nederland of een kortere workshop volgen?