Logo Eponaquest by Linda Kohanov

Medicine Horse Academy

Voorheen De Kracht van de Kudde

Eponaquest opleiding tot coach/trainer/therapeut ervaringsgericht leren met paarden

Eponaquest Apprenticeship 15
Tabula Rasa, de Arabische merrie van Linda Kohanov, verliet deze wereld in mei 2011. Haar carrière als sportpaard kon nooit beginnen vanwege de artrose in haar achterbeen. Als ‘persoonlijke transformatiecoach’ werd ze echter wereldberoemd.

Linda’s reis met Rasa begon al in de eerste helft van de jaren ’90. Dit jaar is het vijftien jaar geleden dat haar boek De Tao van Equus gepubliceerd werd. In het boek beschrijft Linda wat ze leerde van Rasa over de bijzondere connectie tussen mens en paard.

De naam Tabula Rasa komt uit het Latijn en betekent zoiets als ‘schone lei’. Het boek De Tao van Equus stond aan aan de vooravond van een belangrijke verandering in de manier waarop mensen paarden zien, en is er ook instrumenteel in geweest.

Volwaardige partners

Tegenwoordig zijn mensen al veel meer geneigd om paarden als volwaardige partners te zien dan toen. Het succes van De Tao van Equus zorgde dat Linda zelf gedwongen werd om Rasa’s bijzondere leiderschapslessen volledig in de praktijk te brengen.

“Rasa stond erop dat al haar studenten, inclusief ikzelf, steeds vaardiger bewogen tussen het praktische aardse bestaan en die vreemde, amorfe ‘andere wereld’ waar alles dat tot nu toe nog niet verbeeld is, rondhangt. Altijd wachtend op de volgende persoon die de moed, het uithoudingsvermogen, de ingenuiteit, en het charisma heeft om het vormloze vorm te geven. Dit, communiceerde ze, woordeloos maar overduidelijk, gedurende haar hele leven, is hoe we de wereld veranderen.”

[Uittreksel online essay “A Tribute to Tabula Rasa”, uit de nieuwsbrief van Linda Kohanov, januari 2016.]

Foto (c) Josselien Janssens: Februari 2011 – Instructeurs en studenten van Eponaquest Apprenticeship 15 in Arizona, aan het eind van hun eerste week, met Rasa en Linda Kohanov geheel links. Vierde rechts van boven: Instructeur Carol Roush (Nature of Wisdom Programma). Vijfde rechts van onder: student Josselien Janssens, nu organisator van het NOW programma en de Eponaquest opleiding in Nederland.

Lees ook:

Doe mee aan een Eponaquest Introductiemiddag: